Australac se zaglavio u bosanskoj hali

Australac se zaglavio u bosanskoj hali

Niko od moje familije ne živi ‘na visokoj nozi’ pa ni ja. Mi ti se svrstavamo u onaj srednji stalež, u koji se svrstavaju u BiH svi oni koji pred kraj mjeseca ne umiru od gladi, ali su im ljetovanja, zimovanja, nova auta, putovanja misaone imenice.

Tako smo ti mi živjeli u dosta feleričnoj kući, za čije smo renoviranje i otkupljivanje dijelova od mnogobrojne familije stekli uslove tek kad mi je nana preselila. Ništa tužno, to je realnost 90% ljudi na Balkanu.

I tako, kako para nije bilo dovoljno da bi se kupila neka kuća ili stan, jer su cijene u Visokom kao da je Manhattan s piramidom, mi smo otkupili neke dijelove kuće od ovog dijela normalnije familije i to renovirali. A kako para nije bilo baš na bacanje, umjesto na količini, mi smo štedili na kvaliteti. Tako su nam dva majstora radila sve živo, od krova, fasade, pločica, pa do postavljanja vrata.

Eh, zbog tih vrata ti i pišem.

Kada su se radovi okončali (Allahu šućur), nije ti to nešto aman izgledalo ni na prvi, a Boga mi ni na drugi pogled. Ali, svi smo se složili da je bolje nego što je bilo te da zbog toga nećemo kukat i tražit mahane. Falinki puna kuća, ali vrata na wc-u su najkritičnija. Zato, prije nego kreneš u wc dobiješ usmeno uputstvo za njihovu upotrebu.

Da bi s njima rukovao moraš, za početak, imati obje ruke i malo kuveta, jer kada uđeš u wc moraš povući vrata do kraja prema sebi jednom, a zaključat drugom rukom. U suprotnom, vrata će se otvoriti.

Eh sada, mi imamo nekoliko članova porodice u Australiji, koji TAMO pripadaju srednjem staležu, a koji je za naš standard čist luksuz.

I sad su neki od njih nama došli. Ne možeš ni zamislit njihov izraza lica i šok dok im daješ upustva kako se koriste vrata od wc-a. Te iskolačene I zbunjene oči se vrate u prirodni položaj tek kada izađu iz tog wc-a. Valjda zadovoljni što su preživjeli. Taj izraz lica je najsmješniji kod ovih mlađih Australaca, koji su se tamo rodili i odrasli.

E jedan takav nam se zaglavio u hali.

Uspio je on ta vrata zatvorit, ali Bgm ne i otvorit. Ali, svaka priča ima sretan kraj, tako i ova. Australac je uspješno evakuisan. Vrata su naravno odmah popravljena, a i većina falinki koje su Australci primjetili.

Rekoh, priča uvijek ima sretan kraj za sve!