Sol po vašoj pameti vam može donijeti samo dobro!

Zašto roditelji toliko ‘sole pamet’

Uvijek sam se pitala zašto roditelji djeci toliko ‘sole pamet’. Oni sve znaju, znaju ko je kakav, hoće li te neko prevarit ili ne. Unaprijed znaju kako će se neka situacija odigrati. Iako rijetko izlaze, znaju koji je kafić ok, a koji nije. Sve mi je to strašno išlo na živce, dok nije došao neko mlađi kome sada ja solim pamet. Vjerovatno bi svi najradije mlađima posudili ili dali svoj mozak, da ne srljaju, da shvate što im se nešto kaže.

Zbog čega stariji uopće zvocaju?

Teško je mlađem insanu reći i objasnit zbog čega misliš da je nešto loše ili dobro za njega. Nekad mi je to bilo teško objasniti i odralima. Nemoguće je objasnit kako ti znaš pri samom upoznavanju njegovog/njenog druga/drugarice da taj neko nije dobar za njega. Npr. ovo ni dan danas ne mogu objasnit babi, dok mama razumije, ali ne posluša baš uvijek.

Iskustvo! Već viđeno!

Nisam ja neka sveznalica, ali imam taj neki izoštren pogled zbog kojeg mogu procijenit čovjeka (Bogu hvala) gotovo pri samom upoznavanju. I moja prednost je što sam nekada u svojim tinejdžerskim godinama bila ekstroventna osoba. Promjenila sam ljudi i društava u tom periodu, što vjerovatno neću za čitav ostatak života.

Ispričat ću vam jedan od primjera koji je meni odličan za ovo…

Npr. ja nisam totalni arhiduduk kada govorimo o autima. Malo više znam o autu od njegove boje, što je mojoj mami npr. glavni i jedini način raspoznavanja. E sad, kad je došlo moje vrijeme za kupovinu, ispalo je jedno super na preporuku, a ispunjavalo je sve moje uslove. Prije svega nije skupo. Drugo, visočije je od standardnog. Tereće, ima četvera, odnosno, petera vrata i prostrano je unutra. Meriva, i to još siva (a o sivoj boji ćemo posebno pričati, ona ima svoju historiju). Ja do tada nikada nisam primjetila to auto. Takvo, samo veće, Zafiru znam, ali Merivu jok. Kada sam kupila to auto mislila sam da će svijet znat ko ide sa kilometar, jer zaboga nema ih puno. Što me je iskreno i nerviralo. Međutim, ja sam nakon kupovine auta, samo do kuće vidjela tri-četiri Merive.

Šta je poenta?

Ono što si proživio, kakvim situacijama si prisustvovao, kakve si ljude upoznao u životu, šta si čuo – za tebe su sve to lekcije pohranjene negdje u mozgu. I to se aktivira kada čuješ, vidiš i osjetiš nešto slično tom, ranije, pohranjenom iskustvu.

Ovo uglavnom pišem za mlađu raju, kojoj se stariji ‘tovare’, ‘sole pamet’ i sl…

Vjerujte mi. Govorim iz vlastitog iskustva. Ni ja često nisam slušala. Govorim kao neko kome su ‘solili pamet’ i ko sada mlađima ‘soli pamet’.
Ta sol po vašoj pameti vam može donijeti samo dobro!  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *